Cyrk ze środowiskiem plasma

ROSA Linux - forum społeczności polskojęzycznej. Wszyscy zainteresowani i przyjaciele ROSA Desktop są mile widziani. Pytaj, wspieraj, zgłaszaj problemy i zapotrzebowania na pakiety oprogramowania. W miarę możliwości znajdziesz tutaj wsparcie w rozwiązaniu problemów technicznych z instalacją oraz użytkowaniem tej przyjaznej dla nowicjuszy dystrybucji Linuksa.
Ответить
Аватара пользователя
NoRobot
Сообщения: 79
Зарегистрирован: 27 мар 2016, 23:10
Operating system: Linux ROSA KDE R8 X86_64
Откуда: Pod lasem

Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение NoRobot » 02 окт 2016, 00:40

Zainstalowałem sobie ROSA R8 ze środowiskiem plasma 5. Okazuje się, że KWin tutaj nadal robi fikołki pomimo upływu czasu. Dlaczego w innych dystrybucjach nie ma już tego problemu, a tutaj chyba się boją aktualizacji do stabilnej wersji.

Аватара пользователя
Алзим
Сообщения: 4027
Зарегистрирован: 18 июн 2015, 11:57
Operating system: ROSA Desktop Fresh R10
Откуда: Интернет

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Алзим » 02 окт 2016, 01:02

Скинь ссылку на образ который ты ставил.

Аватара пользователя
NoRobot
Сообщения: 79
Зарегистрирован: 27 мар 2016, 23:10
Operating system: Linux ROSA KDE R8 X86_64
Откуда: Pod lasem

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение NoRobot » 02 окт 2016, 01:53

Nie mam  żadnego obrazu.

Аватара пользователя
Алзим
Сообщения: 4027
Зарегистрирован: 18 июн 2015, 11:57
Operating system: ROSA Desktop Fresh R10
Откуда: Интернет

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Алзим » 02 окт 2016, 02:27

NoRobot писал(а):Nie mam  żadnego obrazu.
Тогда откуда у тебя проблемы?

Аватара пользователя
Robert
Сообщения: 249
Зарегистрирован: 29 мар 2016, 16:41
Operating system: ROSA Fresh R8 KDE - 64 Bit

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Robert » 02 окт 2016, 13:05

A gdy ja zainstalowałem Plasme R8 to po konfiguracji serwera graficznego litery i ikony były tak małe wręcz mikroskopijne że nie dało rady się połapać co jest co. I waszym zdaniem to jest stabilność to są jakieś kpiny.
ROSA Fresh R8.1 KDE 4 & Manjaro XFCE - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Аватара пользователя
Алзим
Сообщения: 4027
Зарегистрирован: 18 июн 2015, 11:57
Operating system: ROSA Desktop Fresh R10
Откуда: Интернет

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Алзим » 02 окт 2016, 13:32

Robert писал(а):A gdy ja zainstalowałem Plasme R8 to po konfiguracji serwera graficznego litery i ikony były tak małe wręcz mikroskopijne że nie dało rady się połapać co jest co. I waszym zdaniem to jest stabilność to są jakieś kpiny.
Это наверно от темы зависит.
У меня всё нормально было.
А папки были большого размера. Я их сам уменьшал.

Аватара пользователя
NoRobot
Сообщения: 79
Зарегистрирован: 27 мар 2016, 23:10
Operating system: Linux ROSA KDE R8 X86_64
Откуда: Pod lasem

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение NoRobot » 02 окт 2016, 20:47

Robert писал(а):A gdy ja zainstalowałem Plasme R8 to po konfiguracji serwera graficznego litery i ikony były tak małe wręcz mikroskopijne że nie dało rady się połapać co jest co. I waszym zdaniem to jest stabilność to są jakieś kpiny.
Ikony można zmniejszać i powiększać suwakiem na dole okna Dolphin-a. To ze stabilnością nie ma nic wspólnego. Ja piszę o KWin, który się co chwilę "wywraca" i restartuje. Obecnie już w żadnej dystrybucji plasma nie działa tak "dobrze" jak w ROSA Linux :wink:

Аватара пользователя
Robert
Сообщения: 249
Зарегистрирован: 29 мар 2016, 16:41
Operating system: ROSA Fresh R8 KDE - 64 Bit

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Robert » 02 окт 2016, 21:02

Ale ja nie mówię o Dolphine tylko o całym pulpicie łącznie z panelem.Ja jestem poważnym człowiekiem w średnim wieku i uwierz mi gdyby nie było problemu to bym o tym nie pisał. Zresztą ja już o tym pisałem wcześniej http://forum.rosalab.ru/en/viewtopic.ph ... 382#p75163 Żałuje tylko że nie zrobiłem zrzutu ekranu to byś zobaczył o czym mówię.
ROSA Fresh R8.1 KDE 4 & Manjaro XFCE - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

jacek
Сообщения: 62
Зарегистрирован: 05 авг 2016, 14:25
Operating system: ROSA Plasma, Fedora, Kubuntu

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение jacek » 03 окт 2016, 17:27

Zainstalowalem Neona Plasma 8.9 z Waylandem i jest niesamowity. Tak nowy, ze jeszcze nie ma polskiego jezyka ( z eksperymentalnego githuba ). Czasami grafika sie psuje, ale w normalnym trybie nie ma problemow. Mam nadzieje, ze ROSA zrobi upgrade do 5.79, a potem do 5.8 - to juz bedzie duzy skok.

Аватара пользователя
NoRobot
Сообщения: 79
Зарегистрирован: 27 мар 2016, 23:10
Operating system: Linux ROSA KDE R8 X86_64
Откуда: Pod lasem

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение NoRobot » 03 окт 2016, 20:34

Robert писал(а):Ale ja nie mówię o Dolphine tylko o całym pulpicie łącznie z panelem.Ja jestem poważnym człowiekiem w średnim wieku i uwierz mi gdyby nie było problemu to bym o tym nie pisał. Zresztą ja już o tym pisałem wcześniej http://forum.rosalab.ru/en/viewtopic.ph ... 382#p75163 Żałuje tylko że nie zrobiłem zrzutu ekranu to byś zobaczył o czym mówię.
Cóż, istotnie - bez obrazka nie było podglądu. Ja nie kwestionuję powagi Twojej osoby, tylko miałem wrażenie, że o to chodziło o czym napisałem. Nie chciałem Cię urazić :beer: Przepraszam.
Ja już nie jestem w średnim wieku ale czuję się młodo ;)

Robiłem ostatnio podejścia do Fedory (sentyment), do Open Mandriva i do ROSA Linux. Wróciłem do PCLinux OS. Mam w nim zawsze możliwość instalacji najnowszego stabilnego jądra + sterowniki Nvidia, ogromny wybór oprogramowania w tym zawsze najnowszą wersję Libre Office (prosto z serwera developera) i nikt mi nie narzuca odgórnie co mam mieć na kompie.
Próbowałem w ROSA Linux tego repo z jądrem 4.7.x ale urpmi w ogóle nie widział co jest w tym repo, a ręczna instalacja wykazała, że kernel stamtąd, to badziewie (niekorzystny pakiet czy coś w tym stylu). Jestem miłośnikiem swobody i w związku z tym pozostanę przy PCLinux OS.
Open Mandriva ma "wspaniały" instalator sterowników własnościowych - X-sy już nie wstają a w systemie powstaje istna sieczka. To było moje kolejne i chyba ostatnie podejście do tej dystrybucji.

Аватара пользователя
Robert
Сообщения: 249
Зарегистрирован: 29 мар 2016, 16:41
Operating system: ROSA Fresh R8 KDE - 64 Bit

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Robert » 03 окт 2016, 23:40

A jeszcze w sprawie PCLinuxOS wydaje się być stabilnym systemem. Więc go zainstalowałem poradziłem sobie ze spolszczeniem jak i z dostępem do sieci, ale jest jeden istotny problem, chodzi o baloo file po pobraniu pliku z neta to całe baloo indeksuje je bez końca, nie było by problemu niech sobie indeksuje ale procesor szaleje nawet do 70. W ROSIE znalazłem sposób: zabijam proces baloo file następnie wchodzę do Dolphina odkrywam ukryte pliki i usuwam 3 pliki baloo i po restarcie pieca wszystko wraca do normy. Niestety w PCLinuxOS to nie działa jedyne co mogę zrobić to zabić proces, ale za każdym razem po włączeniu kompa to jest uciążliwe. Może ty masz jakiś złoty środek na to baloo. Bo gdy ROSA przejdzie całkowicie na Plasme to PCLinuxOS wydaję mi się najlepszą alternatywą.A tak na marginesie śledzę twoje posty na forum PCLinuxOS i z tego co pamiętam zadałeś pytanie czy się da usunąć pozostałości z dysku twardego, a więc da się. Musisz sobie zainstalować program BleachBit (sprawdzałem jest w repo PCLinuxOS) a następnie zaznaczasz opcję uwolnij przestrzeń dysku i wtedy program wymazuje wolną przestrzeń dysku. Ale ta opcja jest wolna u mnie to zajmuje 15 min. a mój dysk ma 80 GB. Oczywiście nie da się go przywrócić do (dziewiczego) stanu jak to Ty ująłeś. I jeszcze jedno pytanie w sprawie forum próbowałem się zarejestrować na forum PCLinuxOS i nie mogę podany adres(first.polack at gmail.com) nie istnieje, jak Ty to zrobiłeś?
ROSA Fresh R8.1 KDE 4 & Manjaro XFCE - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Аватара пользователя
NoRobot
Сообщения: 79
Зарегистрирован: 27 мар 2016, 23:10
Operating system: Linux ROSA KDE R8 X86_64
Откуда: Pod lasem

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение NoRobot » 04 окт 2016, 12:38

Jak obserwuję Twoje posty na Forum, to wydajesz się wyjątkowym pechowcem. Co chwilę masz jakieś poinstalcyjne schody.
Ja już kilkakrotnie instalowałem PCLinuxOS i nie było żadnych problemów z indeksowaniem. Wszystko działa prawidłowo. Miałem na twardzielu KDE, a obecnie mam Plasmę, którą można pobrać sobie stąd http://ftp.fau.de/pclinuxos/pclinuxos/live-cd/Preview/. Po aktualizacji i graficznym dopieszczeniu system wygląda jak z bajki. Teraz pracuje mi na kernelu 4.7.6 + Nvidia i nikt mi nie pisze, że obecnie nie planuje wyjść poza kernel z linii 4.1.x. Użytkownicy KDE i tak są w końcu skazani na Plasmę, bo epoka KDE już dobiegła końca.
Co do programu BleachBit, to używam go od dawna. Ona czyści dysk w kompie, a nie zewnętrzne dyski.
Ja napisałem do first.polack at gmail.com i mam rejestrację na Forum, bo zamiast at dałem mailową małpę. Takie tricki robi się, żeby roboty przeszukujące internet nie znalazły mojego adresu mailowego.

Аватара пользователя
Robert
Сообщения: 249
Зарегистрирован: 29 мар 2016, 16:41
Operating system: ROSA Fresh R8 KDE - 64 Bit

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Robert » 04 окт 2016, 12:49

Co do tego baloo to zaczęło mi indeksować po pobraniu i zainstalowaniu ikon xfce http://xfce-look.org/content/show.php?content=139893, a poza tym dzięki za wyjaśnienie z tą @.
ROSA Fresh R8.1 KDE 4 & Manjaro XFCE - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Аватара пользователя
Robert
Сообщения: 249
Зарегистрирован: 29 мар 2016, 16:41
Operating system: ROSA Fresh R8 KDE - 64 Bit

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение Robert » 04 окт 2016, 23:58

Jeszcze jedno pytanie w sprawie PCLinuxOS na razie zainstalowałem Plasme na VirtualBox-e i ta wersja posiada kernel 4.6 i tu są moje obawy czy moja karta graficzna GeForce 7600 GT będzie z tym kernelem współpracować. Ponieważ do mojej karty są pobierane sterowniki 304. Już mi nie musisz odpowiadać, gdy zrobiłem aktualizacje system się nie odpalił,całe szczęście że najpierw wypróbowałem go na virtualce. Cóż jestem skazany na moją ukochaną ROSE z dwuletnim wsparciem a potem trzeba będzie szukać innego systemu, no chyba że Plasma R9 wprowadzi takie korekty że będzie można jej używać bo R8 to porażka.
ROSA Fresh R8.1 KDE 4 & Manjaro XFCE - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Аватара пользователя
NoRobot
Сообщения: 79
Зарегистрирован: 27 мар 2016, 23:10
Operating system: Linux ROSA KDE R8 X86_64
Откуда: Pod lasem

Re: Cyrk ze środowiskiem plasma

Сообщение NoRobot » 06 окт 2016, 23:43

A ja wróciłem do mojego ukochanego Archa ze środowiskiem GNOME. Mam już dosyć cyrków z niestabilnymi środowiskami graficznymi. Chcę mieć system do pracy i rozrywki, a nie do ciągłego dłubania.

Ответить